Over mij

Mijn naam is Janet van der Veen, getrouwd, moeder van 2 kinderen en sinds 2011 eigenaar van XL-Talent.

Ik heb bijna 20 jaar als logopediste met kinderen en volwassenen gewerkt. Dit heb ik altijd met heel veel plezier gedaan maar toch had ik na al die jaren zin in een nieuwe uitdaging.

Hoogbegaafdheid

Door mijn 2 hoogbegaafde kinderen, kwam ik in aanraking met de problematiek rond hoogbegaafdheid. Door de vragen die wij als ouders hadden en de problemen die wij ondervonden, heb ik vaak gedacht: “Er zou toch iemand moeten zijn die gespecialiseerd is in hoogbegaafdheid! Wij konden die persoon in onze regio niet vinden. Steeds vaker ging ik mij afvragen of ik niet die persoon zou kunnen worden. Toen ik op het internet de opleiding tot (hoog)begaafdenbegeleider tegenkwam, wist ik het meteen. Dit ga ik doen!

Reflexintegratie

Tijdens mijn werk met hoogbegaafde kinderen kwam ik kinderen tegen die, ondanks hun hoge intelligentie, problemen hadden met leren. Dat was voor mij een reden om mij daar meer in te gaan verdiepen. Ik ben opzoek gegaan naar mogelijke oorzaken en behandelmethodes die aan de slag gaan met deze oorzaken (en niet met de symptomen). Daardoor kwam ik o.a. met Reflexintegratie in contact wat er weer toe leidde dat er ook kinderen met gedragsproblemen t.g.v. reflexrestanten op mijn pad komen. Inmiddels behandel ik zowel hoogbegaafde als niet-hoogbegaafde kinderen met leerproblemen en gedragsproblemen.

Waarom ik zo graag met Reflexintegratie werk

Ik werk erg graag met Reflexintegratie omdat dit een lichaamsgerichte behandeling is en je daarmee werkt aan de basis van de problemen. Het is zo mooi om te zien dat een kind dat bijvoorbeeld snel boos wordt, door middel van reflexintegratie oefeningen weer rust in zijn systeem krijgt en daardoor veel beter in zijn vel komt te zitten. Of dat een kind dat steeds te horen krijgt dat het veel leeskilometers moet maken omdat het lezen nog moeizaam gaat, zonder het lezen te hoeven oefenen toch ineens merkt dat het beter gaat. En het kind dat zo zijn best doet om ’s nachts droog te blijven maar steeds weer teleurgesteld is omdat het toch weer in bed heeft geplast. Wanneer je ziet hoe blij dit kind is als je vertelt dat er in zijn lijf nog storende reflexen aanwezig zijn die ervoor zorgen dat hij ’s zo moeilijk zindelijk wordt en dat je door middel van bepaalde oefeningen hierin verandering kunt brengen. Daar word ik ook blij van.

Stress

Waar ik mij in de loop van de jaren steeds bewuster van ben geworden is de negatieve invloed van stress bij de ouders op het welbevinden van het kind. Het kind is de spiegel van de ouders. Daardoor heb ik ook meer inzicht gekregen in mijn eigen gedrag en de invloed die dat had op mijn kinderen.

Zoals de meeste mensen, heb ook ik de nodige Stress ervaren in mijn leven.

Ondanks dat het soms helemaal niet goed in mijn vel zat, vond ik het heel moeilijk om hulp te vragen.

Gek is dat eigenlijk. Wanneer er iets lichamelijks bij mij speelde, was het heel vanzelfsprekend om meteen de hulp van mijn huisarts in te schakelen. Wanneer ik echter niet zo goed in mijn vel zat, vond ik dat ik dat maar zelf moest oplossen of dacht ik dat het wel vanzelf over zou gaan. Daarnaast vond ik het idee om met iemand over mijn problemen te moeten praten doodeng. Pas toen het echt heel erg werd, durfde ik de stap te zetten. Achteraf had ik dat al veel eerder moeten doen.

Ik ben o.a. bij een psycholoog geweest, haptonoom en energetisch therapeut. Ook heb ik leren mediteren en doe ik aan yoga. Allemaal dingen die mij tot op zekere hoogte hebben geholpen.

Waar ik echter tegenaan bleef lopen was, dat wanneer ik met iets vervelends te maken kreeg, ik weer terugviel in oude gedachtes en patronen.

Ik werd mij er in de loop van de tijd steeds meer bewust van dat juist die terugkerende negatieve gedachtes en patronen de oorzaak van mijn stress waren. Ik wist wel dat ik anders moest gaan denken en nam het mij ook iedere keer weer voor, maar die negatieve, saboterende gedachtes kwamen steeds weer in mij op, vooral wanneer ik al een beetje gespannen was.

Wat mij echt hielp en nog steeds helpt.

Een aantal jaren geleden kwam PSYCH-K® op mijn pad. Nadat ik zelf een sessie had ervaren, was ik heel enthousiast over deze methode. Onvoorstelbaar dat je op zo’n eenvoudige en snelle manier je saboterende gedachtes kunt veranderen en de stress van negatieve ervaringen kunt halen!

Daarom ben ik alle cursussen van PSYCH-K® gaan volgen en met iedere cursus groeide mijn enthousiasme. Ik kan nu aan de oorzaak van mijn stress werken en daarmee aan mijn psychisch en lichamelijk welbevinden. Door PSYCH-K® voel ik mij veel zelfverzekerder en ervaar ik veel meer rust.

Omdat ik zelf zulke goede ervaringen met PSYCH-K® heb, pas ik de methode nu ook heel graag toe bij mijn cliënten. Bij zowel de volwassenen als ook de kinderen (vanaf 8 jaar). Ook zij ervaren heel mooie en verassende veranderingen.

Waarom ik zo graag met PSYCH-K® werk.

Ik hou van eenvoudig en snel.

Met behulp van PSYCH-K® verander je snel en eenvoudig negatieve, saboterende gedachtes/overtuigingen in positieve helpende gedachtes/overtuigingen.

Ik hou van laagdrempelig.

Uit ervaring weet ik dat de drempel om hulp te vragen best hoog kan liggen wanneer je bang bent om van alles te moeten oprakelen uit en vertellen over je verleden. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn je gevoelens te verwoorden en te delen. Tijdens een PSYCH-K® sessie transformeer je op een eenvoudige manier ‘traumatische’ ervaringen, zonder dat je er uitgebreid over hoeft te praten.

Ik hou ervan dat een cliënt (bij PSYCH-K® spreken we van ‘Partner’) verantwoordelijkheid voor zichzelf neemt.

Tijdens een PSYCH-K® sessie bepaalt de Partner waaraan gewerkt wordt en ik faciliteer het proces alleen maar. De Partner heeft dus de volledige regie.

Ik hou van oplossinggericht werken.

We kijken waar de Partner nu tegenaan loopt en daarmee gaan we aan de slag. We focussen op het positieve, op dat wat de Partner wél wil.

Ik hou van actie.

In plaats van hele gesprekken voeren gaan we tijdens een PSYCH-K® sessie na een kort gesprekje meteen aan de slag.

Mijn wens

Mijn wens is dat hulp vragen bij stress of psychische problemen net zo vanzelfsprekend en toegankelijk is als naar het ziekenhuis gaan wanneer je een gebroken been hebt. Dan zouden veel mensen een stuk beter in hun vel zitten en zou de wereld mooier en vredelievender zijn.