Copyright © 2011 XL-Talent

XL-TALENT
HOOGBEGAAFDHEID-LEERPROBLEMEN-GEDRAGSPROBLEMEN

Reflexintegratie

 

Wat zijn reflexen en hoe beïnvloeden ze de neurologische ontwikkeling?

Ieder mens wordt geboren met bepaalde automatische, reflexmatige bewegingen. Deze bewegingen vormen de basis voor de verdere ontwikkeling van onze hersenen. In het begin van ons leven dienen deze reflexen voor bescherming en overleven, omdat we dan nog geen bewust gecontroleerde bewegingen kunnen maken.

Wanneer de baby deze reflexmatige bewegingen vaak herhaalt, zullen de reflexen zich ontwikkelen tot meer bewuste handelingen; ze worden in het lichaam geïntegreerd waardoor ze op de achtergrond raken. Het kind heeft dan controle over zijn/haar reacties op inwendige en uitwendige prikkels.

 

Waar kan het mis gaan?

Wanneer er problemen zijn tijdens de zwangerschap, geboorte en/of na de geboorte kunnen reflexen zich niet goed ontwikkelen en tot een volledige rijping komen. Ze blijven dan geheel of gedeeltelijk actief. Ook kunnen de reflexen als gevolg van een ongeluk, val, ziekte, trauma of ingrijpende gebeurtenis weer op de voorgrond gaan treden.

 

 

 

 

 

 

De gevolgen

Het gevolg van niet (meer) goed geïntegreerde reflexen (reflexrestanten) is dat het kind te sterk, te zwak of ongecontroleerd op zintuiglijke prikkels reageert. Dit kan leiden tot (ernstige) ontwikkelingsvertraging, gedragsproblemen, leermoeilijkheden, concentratieproblemen, (faal)angst, gevoelens van onbehagen, stress, onzekerheid en/of onveiligheid. Vaak zijn de reflexen niet meer als zodanig te herkennen omdat het lichaam compenseert. Maar ondertussen verstoren ze het normale functioneren wel degelijk. Een reflex heeft namelijk altijd voorrang, waar je ook mee bezig bent, en slurpt alle energie op.

 

Wat kun je eraan doen?

Ongeremde reflexrestanten verdwijnen niet vanzelf, daarvoor moeten er speciale oefeningen gedaan worden. Door middel van deze oefeningen kun je nog actieve reflexen (alsnog of opnieuw) helpen integreren om een stevig fundament te bouwen voor de verdere ontwikkeling van de hogere hersendelen.

Dit leidt tot minder stress, een betere sociaal-emotionele ontwikkeling, efficiënter functioneren, en het allerbelangrijkste, een optimaal gevoel van algemeen welbevinden.

 

Voor wie?

Reflexintegratie is geschikt voor alle leeftijden en uiteenlopende symptomen en klachten.

 

Methodes

XL-TALENT werkt met reflexintegratie technieken van

Masgutova Neurosensomotorische Reflex Integratie   (MNRI )             

en           

Rhythmic Movement Training International  (RMTi )

 

 

 

Email: info@xl-talent.nl